НОВИНИ/ ¡Ole! – протестен фламенко флашмоб по банковите клонове

flashmob_4

От April 23, 2013 : ¡Ole! – протестен фламенко флашмоб по банковите клонове

flashmob_4
Европа вече привикна към гологърдите протести на украинките от Femen, но в Севиля се роди друга изненадваща форма на протест – фламенко флашмоб по банковите клонове.

В столицата на Андалусия този традиционен танц е навсякъде – от магазинчетата за туристически сувенири до ярките плакати на заведение, предлагащи “автентично шоу”, разказва Джейсън Уебстър от Би Би Си. Но едва ли някой очаква изведнъж някой да започне да пее и танцува до вас, докато теглите пари от банкомат или чакате в банков клон.

В страна в криза, където банките са непрекъснато в новините и изкарват на улиците разгневени хора, изглежда логично да се използват всякакви форми на протест и привличане на вниманието към проблемите на закъсали собственици на заеми и ипотеки.
Текстът на песента (в свободен превод): “Отношението и желанието се промениха, приятелю, защото ти имаш пари и не ти пука – на вас, новобогаташите, които лепите цени на всичко, а аз трябваше да продам папагала и къщата. Разкарай се, Родриго (Рато – директорът на банковата група “Банкия” – бел.ред.), защото заради лошото ти управление накрая всички ще си тръгнем. (…) “Банкия”, “Банкия”, “Банкия”, няма да те заобичам, дори да ми опростиш лихвите.”

Флаш фламенко имаше не само в Севиля, но и из цяла Андалусия. Някои от траещите броени минути акции са дело на 1-2 изпълнители, танцуващи мълчаливо пред смаяните погледи на персонала и клиентите. Други включват няколко десетки байлаорес с вдигнати с щракащи пръсти ръце или пляскащи и тропащи в ритъм.

“Първо има изненада. Възрастните ужасени се притискат в ъгъла, но повечето служители в банката ни симпатизират, защото и на тях не им е лесно в кризата”, разказва един от организаторите от групата Flo6x8, обявяваща се за антикапиталистическа.

Назад към корените

Всъщност това е връщане към корените на фламенкото, възникнало като протестна форма и изразяване на позиция по болни проблеми на обществото. Днес мнозина отричат да е имало политическо фламенко. Но в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век песните на маргинализираните цигани разказват за беднотията, страданията и мъката на всекидневния живот по същия начин, по който това се случва в зората на блуса в Америка. “Когато пееш за тежкото си положение и мизерията, всъщност пееш за политика”, обяснява политическият активист и певец Хуан Пиния.

Назад към корените
Джейсън Уебстър, който е известен изследовател на фламенкото, допълва, че с навлизането на тази музика в кафенетата в край на ХІХ и началото на ХХ век се променят и стиховете – пее се повече за любов – но протестният елемент остава. Покрай гражданската война от 30-те години протестът отново изригва в този жанр, а огромното мнозинство изпълнители заемат страната на републиканците. Загубата от франкистите ги кара да замълчат и да кътат в себе си протеста, цензурата не допуска провокативни текстове, а агенти ходят по концертите да следят за критики срещу режима.

Самият Франко е харесвал фламенкото, но режимът го деполитизира и рекламира от 50-т егодини, включително в чужбина, като един обединяващ страната продукт за привличане на туристи. Но още през 60-те и 70-те години започват да се промъкват политически метафори и мотиви. Франко умира през 1975г., но новата световна слава на това изкуство се носи от изпълнители, дистанциращи се от политическите послания.

В сегашната криза с почти 6 милиона безработни протестният елемент се завръща във фламенкото. Но след няколкото акции на Flo6x8 властите в Мадрид промениха закона така, че да е по-трудно организирането на флаш моб протести в банковите клонове. Нито една подобна акция не е имало през последната година.

dnevnik.bg