НОВИНИ

Atelier-Fernandez-Serres-coral-residential-building

От January 23, 2014: Жилищна сграда имитира розов коралов риф от Средиземно море - Коралово-розовата фасада, която свети в земно червено-оранжево се намира в източната част на Пиренеите във Франция Вдъхновени от кораловите рифове на Средиземно море, френските дизайнери Atelier Fernandez & Serres са обгърнали този жилищен блок с розова мрежеста фасада, наподобяваща коралов риф. Намира се в източната част на Пиренеите във Франция. В сградата има 74 апартамента [...] ...Вижте повече

Atelier-Fernandez-Serres-coral-residential-building
Коралово-розовата фасада, която свети в земно червено-оранжево се намира в източната част на Пиренеите във Франция
Вдъхновени от кораловите рифове на Средиземно море, френските дизайнери Atelier Fernandez & Serres са обгърнали този жилищен блок с розова мрежеста фасада, наподобяваща коралов риф. Намира се в източната част на Пиренеите във Франция. В сградата има 74 апартамента за студенти и изследователи, работещи и учеще в океанографската обсерватория встраната – научен институт на крайбрежието при Банюлс-сюр-мер. Имитирайки пипала на морски анемони, богато украсената в розово решетка осигурява защита на неприкосновеността на личния живот, както и филтър за естествена светлина.
Разположена директно на първа брегова линия, високата 6-етажна сграда е почти изцяло обвита с „екран“ от ивици в коралово розов цвят. Те обхващат и дългия хоризонтален прозорец на ресторанта на втория етаж, който предлага панорамна гледка към морето. В допълнение към двата базови етажа, посветени на обществени дейности, сградата има и четири етажа с апартаменти. Коридори, които служат и като балкони около периметъра на жилищните пространства и са набраздени от сенките на колоритната решетка.
Коралово-розовата фасада, която свети в земно червено-оранжево под лъчите на средиземноморското слънце, е сглобяема. Архитектите са използвали математически алгоритъм, за да се съберат заедно „нишките“ на неправилните модули, които имитират вида и ритъма на коралов риф. Сградата е един от общо четиринадесет проекта, одобрени за AR + D наградите за ново поколение архитектура за 2014.

greentech.bg

0000163707-article3

От January 7, 2014: Каравана с гледка ала 5-ия етаж - Френски художник създаде най-необичайния дом на колела Караваните са идеалното средство, ако искате да прекарате почивните си дни сред природата. Понякога обаче така жадуваната гледка към морето или планината бива възпрепятствана от редица фактори – други каравани, възвишения, храсти, дървета. Френският художник Бенедето Буфалино явно се е сблъсквал този проблем, тъй като е намерил неговото [...] ...Вижте повече

0000163707-article3
Френски художник създаде най-необичайния дом на колела
Караваните са идеалното средство, ако искате да прекарате почивните си дни сред природата. Понякога обаче така жадуваната гледка към морето или планината бива възпрепятствана от редица фактори – други каравани, възвишения, храсти, дървета. Френският художник Бенедето Буфалино явно се е сблъсквал този проблем, тъй като е намерил неговото решение.

То се нарича “каравана в небето” и представлява най-обикновена стара каравана, под която е поставена самоходна повдигаща платформа с ножичен механизъм. Простото, но същевременно интересно решение позволява на подвижния дом да се изкачи над дърветата, където гледката е неповторима и недостъпна, споделя Буфалино в страницата си във Facebook.

Освен невиждани гледки, уникалната къща предоставя и отлична безопасност, ако нощувате в район с диви животни, например. Буфалино обаче не съобщава нищо за евентуалните проблеми, които могат да се появят при силен вятър или евентуална повреда.

Иначе, останалата част от подвижния дом с гледка ала 5-ия етаж е най-обикновена каравана, която художникът закача на колата при всяка възможност.

Бенедето Буфалино е известен и с други свои странни идеи. Преди време той превърна телефонна кабина в аквариум, а от изоставен полицейски автомобил си направи курник.

investor.bg

web-serfing-featured

От December 17, 2013: Прекарваме средно по 4 часа и 30 мин. на ден в интернет - Най-честото влизаме в глобалната мрежа от лаптопи Близо 28% от потребителите у нас използват интернет над 5 часа на ден, а средната дневна продължителност на престой в мрежата е 4 часа и 30 минути – 15 минути повече спрямо 2012 г., сочи прочване на Digitribe и Pragmatica. Освен по-дълго, българските интернет потребители използват интернет и [...] ...Вижте повече

web-serfing-featured
Най-честото влизаме в глобалната мрежа от лаптопи
Близо 28% от потребителите у нас използват интернет над 5 часа на ден, а средната дневна продължителност на престой в мрежата е 4 часа и 30 минути – 15 минути повече спрямо 2012 г., сочи прочване на Digitribe и Pragmatica.
Освен по-дълго, българските интернет потребители използват интернет и на все по-разнообразни места. Стават и все по-мобилни – 73,5% е ръстът в употребата на смартфони в България като средство за достъп до интернет за 2013 г. спрямо предходната година.
А най-честото средство за достъп до глобалната мрежа е лаптопът, който вече измества стационарния компютър като средство за достъп до мрежата и е използван от 74,5% от анкетираните. Третата позиция в най-често срещаните устройства за достъп до интернет са смартфоните (35,4% от интернет потребителите) и таблетите (12,6% от интернет потребителите спрямо едва 5.4% през 2012 г.). Близо 69% използват повече от едно устройство за достъп до интернет.
Данните от Digitribe Report показват, че близо 83% от българските интернет потребители използват Facebook всеки ден. На втора позиция при социалните медии е Google+, използвана всеки ден от 24,1% от потребителите, а LinkedIn се използва от 4%.
„Приятната изненада е наваксването на LinkedIn, която е с най-голям ръст в потреблението и известността спрямо 2012 г. Тази медия успява да пробие в топ 3 на социалните медии, които потребителите използват всяка седмица, измествайки Twitter”, коментира Христо Ласков, стратегически директор на Digitribe, подразделение за социален маркетинг на Publicis Marc Group.

technews.bg

Cork-Stand-Amorim-Isolamentos-3

От December 9, 2013: Студенти в Португалия построиха сводест павилион от корк - Студенти от „Усъвършенствана програма по дигитална архитектура“ (CEAAD) в Португалия си партнираха с компанията AMORIM Isolamentos за създаването на красив павилион, направен изцяло от корк Сводестият корков павилион е параметрично проектиран и създадена от стотици CNC-изсечени блокове, а след това инсталирани в стоителното изложение Concreta 2013 г. в Порто. Студентите Педро де Асамбуя Варела, Мария [...] ...Вижте повече

Cork-Stand-Amorim-Isolamentos-3
Студенти от „Усъвършенствана програма по дигитална архитектура“ (CEAAD) в Португалия си партнираха с компанията AMORIM Isolamentos за създаването на красив павилион, направен изцяло от корк
Сводестият корков павилион е параметрично проектиран и създадена от стотици CNC-изсечени блокове, а след това инсталирани в стоителното изложение Concreta 2013 г. в Порто.
Студентите Педро де Асамбуя Варела, Мария Хоао де Оливейра и Емануел Ново са спонсорирани от Amorim Isolamentos Lda, залвяйки се с учението по „Усъвършенствана програма по дигитална архитектура“ – съвместна програма между ISCTE-Лисабон и FAUPorto. Стремежът в проекта бил да се създадат сводести структури от корк, които биха могли да бъдат акустично оптимизирани. Структурата е оформена така, че да се създаде една дълга и непрекъсната пейка, на която да могат да си поседнат посетителите.
Външният вид на крайния дизайн е вдъхновен от материалните характеристики на корка. Отделните блокове са били нарязани със CNC машини в VFABLAB и сглобени на място. Подът и стените са гладки и меки и създават малък и уютен интериор, който изолира посетителя от шумната среда на изложението.

greentech.bg

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-6

От November 28, 2013: Приказна колибка сред пустинята отразява цветовете и движенията на Мохаве - От изгрев до залез слънце огледалните ленти на бараката отразяват светлината и целия пустинен пейзаж и размиват границата между архитектура и природа На пръв поглед инсталацията „Lucid Stead“ прилича на обикновена дървена колиба сред пустшта. Но когато човек се приближи към нея, тя започва да се превръща в уникално визуално устройство, което разкрива и засилва [...] ...Вижте повече

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-6
От изгрев до залез слънце огледалните ленти на бараката отразяват светлината и целия пустинен пейзаж и размиват границата между архитектура и природа
На пръв поглед инсталацията „Lucid Stead“ прилича на обикновена дървена колиба сред пустшта. Но когато човек се приближи към нея, тя започва да се превръща в уникално визуално устройство, което разкрива и засилва променящите се цветове и фините движения на калифорнийската пустиня. Художникът Филип Смит се е сдобил с тази 70-годишна барака на местен човек, оборудвал я с LED осветление, огледала и програмирамируем интерфейс и създал интерактивна структура, която отразява слънчевата светлина през деня и се превръща в цветен спектакъл през нощта.
Тук ги няма традиционните елементи, за които говорим, когато става дума за еко-архитектура, зелено строителство и изобщо природосъобразен дом и живот. Няма фотоволтаици, ветрогенератори, геотермални помпи… Ключов елемент в инсталацията е принципът на минимално визуално въздействие върху околния пейзаж.
Проектът се основава на идеята за пълното потапяне в околната среда – привидно статична среда – и откриване на нейните фини промени и ритми. Когато човек стъпи върху прашната земя на Националния парк Joshua Tree в Калифорния, проектът започва да се разгръща бавно и разкрива хипнотизиращото взаимодействие на светлина и сенки. От изгрев до залез слънце огледалните ленти на бараката отразяват светлината и целия пустинен пейзаж и размиват границата между архитектура и природа. Огледалата са в лек, но приятен контраст с фасадата с дървен сайдинг – комбинация, която създава чудна амалгама от пейзажи като съновидения и фина материалност на сградата.
Нощем обаче къщата не се слива така омайно с околния мрак. Когато е тъмно, осветените с LED-осветление врати и прозорци на бараката започват да излъчват различни цветове с темпо, достатъчно бавно, за да обърка наблюдателя. Чрез постепенна промяна на цвета видението кара посетителите да се съмняват в своето възприятие: в даден момент прозорците и вратите изглеждат сини, жълти и червени, но направиш ли краяка-две настрани, цветовете се променят и създават нова картина.

greentech.bg

fukurou_cafe_01

От November 11, 2013: Бухалски кафенета са най-новата мания в Токио - Хората в Токио могат да изпият по чаша чай, докато се любуват на едни от най-величествени птици Токио, един от най-големите и най-високотехнологични метрополиси в света, е известен с някои свои страности и една от тях са котешките кафенета – тематични ресторанти, където хората могат да се насладят на котешката компания. Сега обаче най-новата тенденция, [...] ...Вижте повече

fukurou_cafe_01
Хората в Токио могат да изпият по чаша чай, докато се любуват на едни от най-величествени птици
Токио, един от най-големите и най-високотехнологични метрополиси в света, е известен с някои свои страности и една от тях са котешките кафенета – тематични ресторанти, където хората могат да се насладят на котешката компания. Сега обаче най-новата тенденция, която завладява улиците на Токио, са бухалските кафенета. Там хората могат да изпият по чаша чай, като се любуват на тези величествени птици.

Наречени „фукуру кафенета“ на японски, тези места предлагат тематични храни и напитки, свързани с бухалите, и станаха много популярни от миналата година насам, от откриването на „Фукуру но Мисе“ („Бухалски магазин“), „Тори но Иро кафе“ (Кафенето с птиците“). Сред новите заведения има „Фукуру сабу“(„Бухалска чайна“) и ред други.

Според News.com.au, тези кафенета имат стриктни политики за отношението към птиците и поведението в самото заведение. Все пак на някои места на посетителите е разрешено да докосват птиците.

Сложността на „етикета“ в заведенията се състои в това, че хората и совите обикновено не се срещат заедно – така че това е необичайно преживяване и за двете страни. Клиентите в кафенетата често се редят в редици, за да гледат бухалите  – а твърде много хора вътре в един момент може да уплаши пернатите любимци. Затова има строги правила, които трябва да се спазват, включително да не се пипат птиците (освен в присъствие на персонала), да се дезинфекцират ръцете преди и след докосване на бухал, да не се използва светкавицата на фотоапарата, да не се говори високо.

Популярността на тези животински кафенета без съмнение е подхранвана от факта, че в много апартаменти Токио е забранено отглеждането на домашни любимци. Концепцията обаче вече е подхваната в световено мащаб. Котешки кафенета вече има в Испания, Германия, Унгария и Париж.

greentech.bg

Sidni - opera

От October 22, 2013: Прочутата опера в Сидни навърши 40 години - Точно преди 40 години – на 20 октомври 1973 г., е откриването на една от най-прочутите сгради в света – операта в Сидни Хиляди хора се събраха в австралийския град, за да участват в отбелязването на годишнината. Тържествата по този случай продължават през цялата седмица. В честването ще се включат и датският престолонаследник принц Фредерик [...] ...Вижте повече

Sidni - opera
Точно преди 40 години – на 20 октомври 1973 г., е откриването на една от най-прочутите сгради в света – операта в Сидни
Хиляди хора се събраха в австралийския град, за да участват в отбелязването на годишнината. Тържествата по този случай продължават през цялата седмица.

В честването ще се включат и датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери. Те ще присъстват на концерта по случай годишнината в края на октомври, когато оркестърът ще изпълни Деветата симфония на Бетовен.

Присъствието на датската кралска двойка е в чест на Йорн Утсон – датчанинът, създал прочутата сграда. Изборът на неговия проект разтърсва архитектурните среди, след като печели в съревнование с други 232 предложения.

Четиридесет години след откриването на една от най-забележителните постройки на XX век и пет години след смъртта на Утсон, операта в Сидни все още изумява човечеството с извивките си, предпочетени пред ъглите.

Йорн Утсон е уволнен заради преразходи и така и не се завръща в Австралия, за да види шедьовъра си завършен. Датчанинът трябва да чака до 2003 г., за да получи най-голямото архитектурно признание – наградата “Прицкер” за своето обичано, фотографирано и посещавано творение.

Приемайки престижния приз, Утсон правдиво отбелязва, че операта в Сидни се е превърнала в символ не само на града, но на цялата страна и континента.

На честването днес присъства Ян Утсон – синът на Йорн Утсон, който заяви, че осъществяването на проекта на баща му е връх на австралийския дух.

Операта в Сидни, чийто строеж отнема 14 години и надхвърля многократно планирания бюджет, е шедьовър на формата, но се оказва провал откъм функционалност. Разрешаването на този проблем продължава и до ден днешен. Затова строители в момента прокарват нов тунел в опит да бъдат разрешени вътрешните проблеми на постройката. По време на тържествата обаче те ще спрат работата си.

През юни 2007 г. операта в Сидни, посещавана годишно от около 9 милиона души, беше включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО заедно със забележителности като египетските пирамиди и комплекса “Тадж Махал” в Индия.
Около историята на сградата има и други интересни и малко известни факти:
- Конкурсът за операта е обявен през 1955 г., а победителят е избран две години по-късно. Наградата на Утсон и била 5000 паунда.
- Първоначално изчислената стойност на проекта е била 7 милиона долара, докато при завършването на сградата сумата достига 102 милиона долара.
- Това е бил един от първите проекти, за чиято направа е използван компютърен анализ, а дизайнерите са избирали между 12 различни вида бетон.
- Трегерите на сградата са направени в три различни форми – T, Y и U, което елиминира нуждата от поддържащи колони.
- В строителството й са участвали над 10 000 работници.
- Прочутите “платна” на сградата са направени с помощта на специални кранове, докарани за целта от Франция, всеки от които струва 100 000 долара.
- За строителството на сградата са използвани 6223 кв. м стъкло.
- Покривното покритие е направено от над 1 000 000 отделни парчета.
- Най-високата точка на покрива е на 67 м над морското ниво, което се равнява на около 22-етажна сграда;
- Лично кралица Елизабет Втора открива сградата на 20 октомври 1973 г.
- Четири поколения в семейството на Утсон са архитекти – освен него такива са баща му, синът му и внукът и внучката му.

dnevnik.bg

FlyKly_01

От October 18, 2013: FlyKly превръща обикновения велосипед в електрически и тежи само 4 кг - Младата компания FlyKly в момента набира средства чрез Kickstarter за въвеждане в търговската мрежа на комплект, който превръща обикновения велосипед в електрически – просто, лесно и бързо Основателят на фирмата Нико Клансек се занимава с електрически велосипеди от2011 г. насам. Той бързо осъзнал нуждата да се предложи възможност класическите велосипеди да се превърнат в електрически. [...] ...Вижте повече

FlyKly_01
Младата компания FlyKly в момента набира средства чрез Kickstarter за въвеждане в търговската мрежа на комплект, който превръща обикновения велосипед в електрически – просто, лесно и бързо

Основателят на фирмата Нико Клансек се занимава с електрически велосипеди от2011 г. насам. Той бързо осъзнал нуждата да се предложи възможност класическите велосипеди да се превърнат в електрически. Затова бързо разработил своя първи прототип.

Този тип комплекти се разработват и от други предприемчиви хора и организации. Принципът е прост: батерия, мотор и контролер се монтират на колелото. В този случай – на задното колело.

FlyKly е разработила същата технология и се надява да започне да я продава през следващата година. Комплектът тежи 4 кг и има 250W мотор, който позволява скорост от 25 км/ч и пробег до 50 км.
FlyKly работи чрез смартфон приложение, което комуникира с колелото чрез Bluetooth.

FlyKly може да се инсталира на велосипедасамо за няколко минути. Предлага се в 8 цвята (бял, черен, сив, син, червен, зелен, жълт, розов) и два размера – 26 и 29 инча. Зареждането отнема 2 до 3 часа, а живот на батерията е 1000 цикъла.

greentech.bg

Hands-on-Search-top

От September 23, 2013: Японци управляват 3D принтер с глас - Новото устройство Hands on Search изпълнява гласови заявки за печат на предмети в рамките на 15 минути, твърди разработчикът Японският клон на Yahoo демонстрира първия в света прототип на 3D принтер, управляван с глас. Устройството е предназначено, на първо място, за хора със слабо зрение, както и за целите на образованието. Някои училища в Япония [...] ...Вижте повече

Hands-on-Search-top
Новото устройство Hands on Search изпълнява гласови заявки за печат на предмети в рамките на 15 минути, твърди разработчикът

Японският клон на Yahoo демонстрира първия в света прототип на 3D принтер, управляван с глас. Устройството е предназначено, на първо място, за хора със слабо зрение, както и за целите на образованието. Някои училища в Япония ще получат „гласови” 3D принтери, веднага щом започне серийното им производство.

Новият 3D принтер, наречен Hands on Search, реагира само на гласа на човека, който е в непосредствена близост до него. Достатъчно е например да кажете на устройството какъв предмет да отпечата и то веднага започва да търси в библиотеката съответния 3D модел.

Създателите на принтера твърдят, че устройството изпълнява поставените задачи в рамките на 15 минути. Триизмерните модели се печатат от специална пластмаса, съобщи fareastgizmos.com.

В момента Yahoo Japan разполага само с един принтер Hands on Search и той се намира в токийски университет, където служи за обучение на студенти с влошено зрение. До средата на октомври любопитните ще могат да тестват безплатно неговите възможности.

Ако потребителите оценят по достойнство гласовия 3D принтер, Yahoo Japan ще започне серийно производство на Hands on Search и ще създаде специален сайт във вид на база данни с триизмерни модели. В момента са налични около 100 базови модела, вкл. фигури на животни и насекоми, различни сгради и забележителности.

technews.bg

old-gamers-top

От September 9, 2013: Игрите подобряват мозъка на възрастните хора - Наблюдава се положително влияние в категорията 60-80 години Често се твърди, че компютърните игри, в частност тези с насилие, влияят негативно върху геймърите. В някои случаи обаче игрите оказват и положително въздействие, убедени са учени. В изследване на Калифорнийския университет доброволци геймъри трябвало да изиграят една проста компютърна игра – да се повозят на кола, [...] ...Вижте повече

old-gamers-top
Наблюдава се положително влияние в категорията 60-80 години

Често се твърди, че компютърните игри, в частност тези с насилие, влияят негативно върху геймърите. В някои случаи обаче игрите оказват и положително въздействие, убедени са учени.

В изследване на Калифорнийския университет доброволци геймъри трябвало да изиграят една проста компютърна игра – да се повозят на кола, реагирайки на определени знаци и игнорирайки други. Резултатите потвърждават  факта, че възрастните геймъри по-трудно се справят в режим на многозадачност.

По-важното в случая обаче е, че в процеса на играта геймърите на възраст от 60 до 80 години постепенно подобрявали своите навици, ставали по-внимателни и започнали да забелязват всички знаци и да игнорират ненужните. Освен това се подобрявала концентрацията на геймърите и извън играта, пише engadget.com.

Резултатите от тези емпирични наблюдения били потвърдени с електроенцефалография. Активността на тета вълните, свързани с вниманието, в префронталната кора била като на млад човек.

Изследването на калифорниийските учени може да помогне на медиците да разберат как да въздействат върху мозъка на пациентите, за да предотвратят загубата на концентрация и памет.

technews.bg