НОВИНИ/ Японци управляват 3D принтер с глас

Hands-on-Search-top

От September 23, 2013 : Японци управляват 3D принтер с глас

Hands-on-Search-top
Новото устройство Hands on Search изпълнява гласови заявки за печат на предмети в рамките на 15 минути, твърди разработчикът

Японският клон на Yahoo демонстрира първия в света прототип на 3D принтер, управляван с глас. Устройството е предназначено, на първо място, за хора със слабо зрение, както и за целите на образованието. Някои училища в Япония ще получат „гласови” 3D принтери, веднага щом започне серийното им производство.

Новият 3D принтер, наречен Hands on Search, реагира само на гласа на човека, който е в непосредствена близост до него. Достатъчно е например да кажете на устройството какъв предмет да отпечата и то веднага започва да търси в библиотеката съответния 3D модел.

Създателите на принтера твърдят, че устройството изпълнява поставените задачи в рамките на 15 минути. Триизмерните модели се печатат от специална пластмаса, съобщи fareastgizmos.com.

В момента Yahoo Japan разполага само с един принтер Hands on Search и той се намира в токийски университет, където служи за обучение на студенти с влошено зрение. До средата на октомври любопитните ще могат да тестват безплатно неговите възможности.

Ако потребителите оценят по достойнство гласовия 3D принтер, Yahoo Japan ще започне серийно производство на Hands on Search и ще създаде специален сайт във вид на база данни с триизмерни модели. В момента са налични около 100 базови модела, вкл. фигури на животни и насекоми, различни сгради и забележителности.

technews.bg