НОВИНИ/ Ще правят водораслови биогорива чрез синтетична геномика

bio-news-29.05

От May 28, 2013 : Ще правят водораслови биогорива чрез синтетична геномика

bio-news-29.05
Водораслите са обещаващ източник на биогориво

През 2009 г. ExxonMobil обяви, че ще плати на фирмата Synthetic Genomics 300 млн. долара за разработването на горива на база водорасли. Докъде стигна този проект? Не много далеч. Не и ако се съди по последните новини около Synthetic Genomics.

За хората, истински желаещи чистотата на природата, в която живеем, тази вест е противоречива. Но преценете сами.

Водораслите са обещаващ източник на биогориво, тъй като по естествен път произвеждат големи количества маслена маса и могат да се отглеждат в солена вода, която не е полезна за конвенционалното земеделие. Но до този момент биогоривата на база водорасли си остават твърде скъпи, за да се конкурират с изкопаемите горива.

Идеята на Exxon за проекта на Synthetic Genomics е била да се „прерови“ и прегледа голям брой водораслови щамове в търсене на онези от тях, които могат да произвеждат гориво икономически най-изгодно или които могат да бъдат модифицирани лесно чрез “конвенционални” подходи, като се направят няколко промени в генетичния им материал. Година след старта на програмата компаниите обявиха, че откриват голяма оранжерия за тестване на водорасловото биогориво в относително голям мащаб.

Тези усилия не изглежда не са довели до желания резултат и намирането на евтино гориво от водорасли. В ново споразумение между двете компании Exxon изпраща Synthetic Genomics обратно в лабораторията, за да „направи“ повече научни изследвания. Сега фирмата трябва да се съсредоточи върху технологията, от която идва името й – синтетичната геномика, една сравнително нова наука, която включва правенето на големи промени в генома, чак до точката на изгражда на изцяло нови видове. Целта остава същата – „за разработване на щамове, които се възпроизвеждат бързо, произвеждат много липиди и ефективно да издържат на условията на околната среда и експлоатационните условия.“

От Synthetic Genomics съобщиха по този повод, че възнамеряват да продължат работата по парниковия експеримент с водораслите. Не се знае каква част от обявените $300 милиона са получени от Exxon, тъй като плащанията зависеха от някои ключови постижения в проекта. Не се посочва и стойността на новия проект.

Според новото прессъобщение, първоначалния проект е имал някаква стойност: “За тези почти четири години, работещите заедно дружества натрупаха значителни знания за трудностите в изграждането на икономически изгодни и скалируеми проекти за биогорива. SGI постигна значителен напредък в разбирането водорасловата генетика, растежните характеристики и подобренията на водораслите за подобряване на биомасата от водорасли и продуктивността на липидите.“ Не са разбрали обаче как да правят евтино биогориво.

greentech.bg