НОВИНИ/ Светещи дървета вместо улично осветление

sveteshti durveta

От May 21, 2013 : Светещи дървета вместо улично осветление

sveteshti durveta
На пръв прочит звучи невероятно, но защо пък не. Група учени разработват проект, чиято цел е стълбовете с осветление по улиците да бъдат заменени от светещи растения, съобщи archdaily.com.

Проектът “Светещия растения” е посветен на създаването на видове, които да светят в полза на човека. Биологът Омри Амирея-Дрори, ботаникът Кайл Тайлър и ръководителят им Антъни Еванс работят заедно, за да изобретят растения, които светят в тъмното, като използват техниката на синтетичната биология, за да заменят традиционното осветление. А най-голямата им цел е да създадат светещи дървета, които изцяло да изместят обикновеното улично осветление.

Биолуминсценцията – производството и излъчването на светлина от живи организми, е основополагащата концепция на проекта “Светещия растения”. Членовете на екипа в момента инжектират цветя с гени за биолуминисценция. Като за начало те създават ДНК верига на първото такова растение с помощта на специален софтуер, наречен Genome Compiler. Лабораторията им се намира в Калифорния.

Проектът е вдъхновен от възможностите на светулките и на подводните светещи растения. Учените не крият, че макар по-ранни подобни експерименти да са се оказали неуспешни, при подходящи условия и с достатъчно финансиране начинанието им може да бъде завършено докрай. Според тях светещите растения може да променят изцяло съвременната концепция за производство и консумация на светлина и човечеството да се откаже да използва ограничените ресурси, с които в момента произвежда електричество.

dnevnik.bg