НОВИНИ/ Робот на Toyota ще пътува в Космоса

robot-news-24.06

От June 24, 2013 : Робот на Toyota ще пътува в Космоса

robot-news-24.06
Kirobo ще участва в първия разговор между човек и машина
Японският автомобилен коцерн Toyota обяви, че създаденият от учените от отдела за изследвания към компанията робот е получил одобрение за участие в полет на борда на Международната космическа станция (МКС).
Роботът на име Kirobo е преминал успешно всички необходими предварителни изпитания и е доказал, че е напълно готов за полет в Космоса. В проекта освен Toyota участват рекламната агенция Denzoo, изследователският център за авангардни технологии в Токио, учени от Токийския университет, както и компанията Robo Garage. Експертите от изследователския отдел на Toyota са отговаряли за функциите за гласово общуване и разпознаване на лица, които ще играят основна роля по време на пребиваването на робота в Космоса.
Kirobo ще отлети на 4 август на специален кораб, който ще се скачи с МКС. Там роботът ще остане до края на годината, като ще очаква пристигането на космонавта Коичи Ваката. Двамата ще участват в първия експеримент за разговор между човек и робот в космоса на борда на японския експериментален модул Kibo.
Всъщност Kirobo е един от двата хуманоида, в чиято разработка Toyota участва като част от проекта Robot Kibo. Неговият близнак Mirata ще остане на земята и ще изпълнява функциите на дубльор в случай на възникване на проблеми. Kirobo ще се върне на Земята в края на 2014 г.

investor.bg