НОВИНИ/ Прочутата опера в Сидни навърши 40 години

Sidni - opera

От October 22, 2013 : Прочутата опера в Сидни навърши 40 години

Sidni - opera
Точно преди 40 години – на 20 октомври 1973 г., е откриването на една от най-прочутите сгради в света – операта в Сидни
Хиляди хора се събраха в австралийския град, за да участват в отбелязването на годишнината. Тържествата по този случай продължават през цялата седмица.

В честването ще се включат и датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери. Те ще присъстват на концерта по случай годишнината в края на октомври, когато оркестърът ще изпълни Деветата симфония на Бетовен.

Присъствието на датската кралска двойка е в чест на Йорн Утсон – датчанинът, създал прочутата сграда. Изборът на неговия проект разтърсва архитектурните среди, след като печели в съревнование с други 232 предложения.

Четиридесет години след откриването на една от най-забележителните постройки на XX век и пет години след смъртта на Утсон, операта в Сидни все още изумява човечеството с извивките си, предпочетени пред ъглите.

Йорн Утсон е уволнен заради преразходи и така и не се завръща в Австралия, за да види шедьовъра си завършен. Датчанинът трябва да чака до 2003 г., за да получи най-голямото архитектурно признание – наградата “Прицкер” за своето обичано, фотографирано и посещавано творение.

Приемайки престижния приз, Утсон правдиво отбелязва, че операта в Сидни се е превърнала в символ не само на града, но на цялата страна и континента.

На честването днес присъства Ян Утсон – синът на Йорн Утсон, който заяви, че осъществяването на проекта на баща му е връх на австралийския дух.

Операта в Сидни, чийто строеж отнема 14 години и надхвърля многократно планирания бюджет, е шедьовър на формата, но се оказва провал откъм функционалност. Разрешаването на този проблем продължава и до ден днешен. Затова строители в момента прокарват нов тунел в опит да бъдат разрешени вътрешните проблеми на постройката. По време на тържествата обаче те ще спрат работата си.

През юни 2007 г. операта в Сидни, посещавана годишно от около 9 милиона души, беше включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО заедно със забележителности като египетските пирамиди и комплекса “Тадж Махал” в Индия.
Около историята на сградата има и други интересни и малко известни факти:
- Конкурсът за операта е обявен през 1955 г., а победителят е избран две години по-късно. Наградата на Утсон и била 5000 паунда.
- Първоначално изчислената стойност на проекта е била 7 милиона долара, докато при завършването на сградата сумата достига 102 милиона долара.
- Това е бил един от първите проекти, за чиято направа е използван компютърен анализ, а дизайнерите са избирали между 12 различни вида бетон.
- Трегерите на сградата са направени в три различни форми – T, Y и U, което елиминира нуждата от поддържащи колони.
- В строителството й са участвали над 10 000 работници.
- Прочутите “платна” на сградата са направени с помощта на специални кранове, докарани за целта от Франция, всеки от които струва 100 000 долара.
- За строителството на сградата са използвани 6223 кв. м стъкло.
- Покривното покритие е направено от над 1 000 000 отделни парчета.
- Най-високата точка на покрива е на 67 м над морското ниво, което се равнява на около 22-етажна сграда;
- Лично кралица Елизабет Втора открива сградата на 20 октомври 1973 г.
- Четири поколения в семейството на Утсон са архитекти – освен него такива са баща му, синът му и внукът и внучката му.

dnevnik.bg