НОВИНИ/ Очила с допълнена реалност ще позволят на преподавателите да виждат дали студентите разбират лекциите им

ar-glass-news-19.06

От June 19, 2013 : Очила с допълнена реалност ще позволят на преподавателите да виждат дали студентите разбират лекциите им

ar-glass-news-19.06
Испански учени вече имат прототип на иновативната технология
„Дотук всичко ясно ли е?”, пита професорът и всички студенти мълчат в знак на потвърждение. Че кой би се изложил да вдигне ръка и пред всички да признае „аз не го разбирам”? После на изпита става ясно кой какво е разбрал, но вече е късно.
Учени от испанския университет „Карлос III” в Мадрид се надяват да се справят с това положение чрез очила тип „обогатена (допълнена) реалност” (augmented reality), или AR очила, които позволяват на професорите да виждат кои от студентите не разбират лекцията – без да се налага младежите да изпадат в конфузното положение да го кажат пред всички.
Страничен ефект на системата е, че дава на студентите извинение да си цъкат на своите смартфони посред лекцията. Използвайки потребителско приложение, по всяко време на лекцията те могат да изберат един от няколко символа: един от тях подсказва на професора, че студентът не е разбрал обяснението, друг символ – че всичко е ясно, трети – че има нужда професорът да говори малко по-бавно, а друг символ подсказва, че студентът знае отговора на въпрос, поставен пред класа (макар че в този случай е много по-лесно да се вдигне ръка и да се отговори пред всички състуденти).
Използвайки AR очилата, професорът може да вижда студентите си, но освен това вижда и избрания от всеки студент символ като знак, който кръжи над главата на младежа. Ако професорът види някъде да витае знакът „не схващам”, той може да повтори обяснението си и да го подобри, докато най-накрая види летящия знак „разбирам”, пише gizmag.com.
Системата също така извежда диаграма, показваща доколко и как всички студенти в залата възприемат лекцията на професора. Това може да е полезно при лекции пред големи аудитории.
Засега прототипът на AR очилата изглежда доста „шантаво”, но създателите му се надяват скоро устройството да заприлича на по-нормални очила.

technews.bg