НОВИНИ/ Приказна колибка сред пустинята отразява цветовете и движенията на Мохаве

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-6

От November 28, 2013 : Приказна колибка сред пустинята отразява цветовете и движенията на Мохаве

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-6
От изгрев до залез слънце огледалните ленти на бараката отразяват светлината и целия пустинен пейзаж и размиват границата между архитектура и природа
На пръв поглед инсталацията „Lucid Stead“ прилича на обикновена дървена колиба сред пустшта. Но когато човек се приближи към нея, тя започва да се превръща в уникално визуално устройство, което разкрива и засилва променящите се цветове и фините движения на калифорнийската пустиня. Художникът Филип Смит се е сдобил с тази 70-годишна барака на местен човек, оборудвал я с LED осветление, огледала и програмирамируем интерфейс и създал интерактивна структура, която отразява слънчевата светлина през деня и се превръща в цветен спектакъл през нощта.
Тук ги няма традиционните елементи, за които говорим, когато става дума за еко-архитектура, зелено строителство и изобщо природосъобразен дом и живот. Няма фотоволтаици, ветрогенератори, геотермални помпи… Ключов елемент в инсталацията е принципът на минимално визуално въздействие върху околния пейзаж.
Проектът се основава на идеята за пълното потапяне в околната среда – привидно статична среда – и откриване на нейните фини промени и ритми. Когато човек стъпи върху прашната земя на Националния парк Joshua Tree в Калифорния, проектът започва да се разгръща бавно и разкрива хипнотизиращото взаимодействие на светлина и сенки. От изгрев до залез слънце огледалните ленти на бараката отразяват светлината и целия пустинен пейзаж и размиват границата между архитектура и природа. Огледалата са в лек, но приятен контраст с фасадата с дървен сайдинг – комбинация, която създава чудна амалгама от пейзажи като съновидения и фина материалност на сградата.
Нощем обаче къщата не се слива така омайно с околния мрак. Когато е тъмно, осветените с LED-осветление врати и прозорци на бараката започват да излъчват различни цветове с темпо, достатъчно бавно, за да обърка наблюдателя. Чрез постепенна промяна на цвета видението кара посетителите да се съмняват в своето възприятие: в даден момент прозорците и вратите изглеждат сини, жълти и червени, но направиш ли краяка-две настрани, цветовете се променят и създават нова картина.

greentech.bg