НОВИНИ/ Паркова пейка събира вода за времена на жега и суша

water-bench-0

От August 29, 2013 : Паркова пейка събира вода за времена на жега и суша

water-bench-0
Първите Водни пейки са вече монтирани – в Horniman Circle в Мумбай

Водата е най-важният ресурс за съществуването ни, но все по-често е синоним на неравенство, болести, оскъдица. За някои хора по света намирането на минимално количество вода, с което да оцелеят, е основна задача.

„Водната пейка“ е създадена в отговор на тези опасения. Първият прототип е разработен от архитектурно студио съвместно с BMW Guggenheim Lab с цел намаляването на потреблението на вода от обществената ВиК мрежа за напояване на паркове и зелени площи в градовете.

Разработена специално за субтропичния климат (части от Латинска Америка, Индия, Югоизточна Азия и Австралия), пейката използва непрекъснатите, обилни валежи по време на дъждовния сезон, който позволява на пейката да напълни вътрешния се резервоар. Тази вода се използва за напояване на заобикалящата растителност по време на осемте месеца сух период, който следва.

Освен че събира дъждовна вода, пейката си е приятно обществено съоръжение за сядане. Дизайнът й е вдъхновен от честерфийлдските дивани: естетиката на осемнадесети век с типичната стилна тапицерия се оказва функционална, тъй като каналите и шевове на седалката насочват водата към „бутоните“, които пък действат като гърла на резервоарите, разположени вътре в кухата част на пейката. По този начин на повърхността остава суха за сядане.

The Water Bench е модулен дизайн, изработена от частично рециклиран полиетилен. Има три версии с три различни капацитета за съхранение – 500, 1000, и 1800 литра. Тези варианти са  годни за различни градски среди, вариращи от градини върху тераси до обществени паркове. Най-малката версия, която не се нуждае от изкоп, е най-подходяща за монтаж по протежение на алеите. Средният размер разполага с подземен резервоар и е добър за градини и оранжерии, а най-големият модел е подходящ за обществени паркове и детски площадки.

Първите Водни пейки са вече монтирани – в Horniman Circle в Мумбай. Те ще преминат през едногодишна „прототипна“ фаза,  която започва с мусонния сезон. Целта на този проект в Мумбай е да се инсталират достатъчно пейки из парка, за може да бъде зелен, но независим от ВиК мрежата.

greentech.bg