НОВИНИ/ Млада британка превърна изоставена обществена тоалетна в модерен личен дом

cyrstal4

От July 31, 2013 : Млада британка превърна изоставена обществена тоалетна в модерен личен дом

cyrstal4
Лаура Кларк забелязала изоставената тоалетна за първи път през 2005

Ако минавате покрай градската баня в центъра на София, може и да ви стане мъчно при вида на рушащата се, а иначе красива и солидна сграда на Централната баня. А какво можеше да бъде тя днес?

Подобни проблеми има и другаде по света и един забележителен пример е една стара, изоставена обществена тоалетна в Лондон, която е била превърната в луксозен и красив нов дом за една млада британка.

Тоалетната под Crystal Palace Parade е малка – само 55 кв. м., но днес е красив частен дом и доказва, че е масивна постройка, която си заслужава.

Лаура Кларк забелязала изоставената тоалетна за първи път през 2005. Като току-що завършила образованието си в Школата по изкуства в Глазгоу, младата архитектка търсела уникално предизвикателство. „За мен това е спасяване на места с интересна история, които са били изоставени и забравени“, казва тя пред Telegraph.

Банята е построена на границата на три местни общини и за да я „вземе“ и преработи, Кларк трябвало първо да разбере под чия юрисдикция попада мястото. Това се оказало много трудно. Момичето провело безброй срещи с общинари и чиновници, включително и за да спечели благоразположението на местния съвет по реставрация, но собствеността на имота така и си останала въпрос. Накрая обаче настояванията на момичето дали резултат и имотът бил официално обявен за продажба. Така Кларк могла да закупи тоалетната на търг през 2011 г. и да започне работата си.

Тоалетната е построена през 1929 г. и за последно е видяна да работи през 1980 г. Кларк и колеги-архитекти се заели да превърнат полуизгнилата тоалетна в изпълнен със светлина, уютен дом за скромните 65 000 лири. Кларк работила заедно с работниците по голяма част от строителството, а дори убедила своите приятели от клуба по бойни изкуства да й помагат в обновяването.

Това, което се е получило от подземното, тъмно и влажно пространство с лош мирис и паяжини – е просторен дом с рационализирани рафтове, модерна кухня и златисто-оцветена баня. Плочките за плота в кухнята са запазени от първоначалната структура, както и огледалото, поставено в хола.

greentech.bg