НОВИНИ/ Крачка към по-евтини горивни клетки за електрическите автомобили

platinum-news-20.06

От June 20, 2013 : Крачка към по-евтини горивни клетки за електрическите автомобили

platinum-news-20.06
Електрическите автомобили могат да станат много по-достъпни в обозримо бъдеще, смятат учени от щатската Национална лаборатория Лос Аламос и Университета на Ватерло
Професор Жонгвей Чен е част от екип от лабораторията Лос Аламос, който разработва неблагородни материали за замяна на скъпите платинени катализатори в горивните клетки.
„Една от най-големите пречки за възприемането на горивните клетки в превозните средства е цената им. Чистата платина, необходима за катализаторите в клетките, допринася за 40 на сто от общата стойност на разходите”, казва проф. Чен от факултета по инженеринг в университета на Ватерло. „Платината е скъп и очевидно ограничен ресурс, ние трябва да намерим начин да го заменим, ако искаме автомобилите с горивни клетки да имат успех.“
Средната горивна клетка за автомобил изисква около 30 грама чиста платина, за да произвежда достатъчно енергия за автомобила и да може да издържи около 150 хиляди км. Това количество платина струва около 4000 долара по текущи цени.
„Тук във Ватерло ние използваме нанотехнологията за създаване усъвършенствани неблагородни алтернативи за платината, които костват една малка част от цената на платината и все пак осигурят сравнима издръжливост“, казва проф. Чен. “Ако можем да намерим подходяща алтернатива на платината, това може да помогне на автомобилната промишленост да въведе водородните горивни клетки в над един милион нови превозни средства до края на десетилетието“.
Превозните средства с горивни клетки имат потенциала да намалят значително зависимостта от нефта за превоз и да постигнат по-ниски нива на замърсяване, тъй като подобни коли не произвеждат парникови газове, нито фини прахови частици. Засега обаче този вид превозни средства са прекалено скъпи и не са достатъчно трайни, за да се конкурират с конвенционалните коли или хибриди.
Американският департамент по енергетика изчислява, че платинените катализатори трябва да използват около четири пъти по-малко платина в сравнение с текущите проекти за горивни клетки, за да могат да представляват реална алтернатива на двигателите с вътрешно горене. Премахването на платината обаче, което е обект на изследванията на професор Чен, би било голямо постижение.

greentech.bg