НОВИНИ/ Кехлибарена огърлица с фосили на насекоми на 40 млн. години заминава на търг

kehlibarena ogurlica

От April 23, 2013 : Кехлибарена огърлица с фосили на насекоми на 40 млн. години заминава на търг

kehlibarena ogurlica
Очаква се накитът да бъде продаден за 10 000 паунда

Огърлица от кехлибар от мината “Ла Тока” в Доминиканската република с камъни на възраст от над 40 млн. години ще бъде предложена на търг от Lawrence’s Fine Art Auctioneers в Съмърсет, Великобритания на 23, 25 и 26 април, съобщава онлайн изданието Born Rich.

Във всеки от камъните има фосили на насекоми – комари, мравки и паяци. Очаква се накитът да бъде продаден за 10 000 паунда.

Кехлибарът е разновидност на смолата и сформирането му в природата отнема много дълго време. Освен като украшение, бижуто, което ще бъде предложена на аукциона, е и ценен източник на информация за живота на земята преди 40 млн. години. В момента то е част от частна колекция и е изложено в Hunterian Museum в Глазгоу.

На аукциона ще бъде предложена и викторианска диамантена огърлица, която се очаква да донесе 20-30 000 паунда. Тя е направена от многобройни брилянти и розови шлифовани диаманти с различни форми и размери. Освен това е доста запазена.

За любителите на най-редките разновидности на диаманти има и пръстен от 18-каратово бяло злато, който е декориран с 1-каратов розов диамант с очаквана цена между 30 000 и 40 000 паунда. Според Миранда Бингъм, един от специалистите от аукционната къща, розовият диамант е един от най-търсените от любителите на разноцветните варианти на скъпоценния камък.

investor.bg