НОВИНИ/ Изложба върху горещ ламаринен покрив

news-28.06

От June 28, 2013 : Изложба върху горещ ламаринен покрив

news-28.06
Знакова сграда на Льо Корбюзие в Марсилия е новото артистично пространство на града
До 2010 La Сite Radieuse в Марсилия, едно от най-красивите творения на бащата на архитектурния модернизъм, била увенчана с гимнастически салон. Нещата променил интериорният дизайнер Ора Ито, син на прочутия дизайнер на бижута Паскал Морабито. Той закупил покрива и съответно салона, за да ги превърне в модерното артистично пространство на града. Дал му името МАМО (съкратено от Мarseille Modulor). Модулорът е хармоничната мерна система с основа човешката фигура на Льо Корбюзие, вдъхновена от Леонардо да Винчи.
Дизайнерът на спира дотук – проектът му е изпълнен според петте основни принципа в архитектурата, завещани от Льо Корбюзие. Следвайки тях, е внесъл носещи колони, които отделят сградата от земята, позволявайки градината да се разпростре и под къщата.
Важен елемент е използването по-малко носещи стени и освобождаването на вътрешното пространство за свободно планиране. По разбиранията на легендарния архитект е и широкото остъкляване – вертикално вместо хоризонтално. Модернизмът на Льо Корбюзие се открива и във фасадата, освободена от носещата функция на външните стени.
За Ора Ито откриването на MAMO е сбъдване на стара мечта. “Това бе детската ми мечта – да върна към живот едно от най-красивите творения на Льо Корбюзие – La Cite Radieuse, построено в периода 1945-1952 в родния ми град Марсилия”, казва дизайнерът. Ито Морабито стартира кариерата си в края на 90-те, талантът му е забелязан, когато е още на 19. През 2002 г. получава оскара в областта на продуктовия дизайн за специалната бутилка за “Хайнекен”, изработена от алуминий.
Три години по-късно Ора Ито открива първата си голяма изложба във френския културен център в Милано с помощта на големия си приятел – италианския интериорен и продуктов дизайнер Фабио Новембре.
Терасата, разположена на близо 600 квадратни метра, със спиращ дъха поглед към морето приютява първата изложба, с която MAMO отбелязва официалното си откриване. Та е “Архитектоните” на френския скулптор Ксавие Вейлан. “Мисля, че идеята на Ора Ито съвпадна с моята – да изнесем изкуството извън музеите и галериите. Да покажем на хората, че значимите архитектурни постижения не се случват само в музеите”, обяснява артистичната си концепция Ксавие Вейлан.

Изложбата Architectones на Ксавие Вейлан е в MАМО до 30 септември. http://mamo.fr/

capital.bg