НОВИНИ/ „Енергоспестяващото“ обществено хранене може да спестява огромни суми пари

Party Table

От June 26, 2013 : „Енергоспестяващото“ обществено хранене може да спестява огромни суми пари

Party Table
Според Carbon Trust закупуването на по-енергийно ефективно оборудване може да направи радикална промяна
Заведенията за обществено хранене и кетеринг фирмите на Острова могат да спестят общо 250 милиона лири, ако реализират потенциалните енергийни спестявания, които са възможни в сектора им чрез замяна на неефективната техника приспособяване на менютата за ограничаване на ненужното използване на енергия, според ново изследване от Carbon Trust.

Енергийните разходи сектора могат да нарастват с по още 154 млн. лири годишно до 2020 г., ако компаниите продължат да поддържат своя краткосрочен подход към инвестициите, който игнорира ползите, свързани с енергоспестяващо оборудване.
Всяка година във Великобритания се сервират повече от 8 милиарда ястия на 260 000 места. Това води до сметки за енергия в размер на 770 млн. лири на година. Едновременно с това генерира почти четири милиона тона въглеродни емисии.

Закупуването на по-енергийно ефективно оборудване може да направи радикална промяна в този енергиен отпечатък, според Carbon Trust. Организацията казва, че 85 на сто от цената на кетъринг оборудването е свързана с консумираната енергия и амортизацията по време на употреба. Анализаторите са изчислили, че дори само простата замяна на хладилници с нови модели с нови енергоспестяващи технологии ще доведе до спесряавнето на 13 млн. лири и 56 000 тона CO2 в цялата страна.

Анализът посочва, че принос за спестяването могат да имат и „нискотарифни“ мерки като например промяна на работното време или насърчаване на определено поведение у персонала. Например свикването персоналът да използва ефективно техниката за готвене и миене може да намали разходите в сектора с 35 милиона лири годишно и да спести 173 000 тона CO2 годишно.

greentech.bg