НОВИНИ/ Градът, където автомобилите са забранени още от 1898 до днес

news-02.07

От July 2, 2013 : Градът, където автомобилите са забранени още от 1898 до днес

news-02.07
Малкият остров е дом на само около 500 души
Когато първите автомобили се появили в края на 19 век, малко хора са си представяли, че един ден тези средства ще превземат. В някои градове хората установили, че шумът и изгорелите газове от “вагоните без коне” са толкова отблъскващи, че първите коли са били забранени на някои места.
С течение на времето, разбира се, ограниченията били премахнати. Колите скоро станали повсеместно явление. Има обаче едно малко място на света, където властите все още не са променил мнението си. Там колите са забранени от 1898 до ден днешен. Това място е в САЩ.
Разположен близо до континенталната част на САЩ близо до Мичиган, в езерото Хурон, о. Макинак и едноименният град там са любимо място за отдих и почивка. Когато първите автомобили започнали да пристигат, силното запрашване по някога тихите улици на острова, шумът, плашещ конете, и бълваният дим бързо станали противни на местните жители и те решили, че това ново изобретение не е за тях.
Един местен жител от онова време даже описва автомобилите като “механични чудовища”.
През 1898 г.управата на Макинак забранява със закон колите, преди чудовищата да превземат острова. Това законодателство може да изглежда старомодно и отживяло, но в Макинак то все още не е отменено.
И така, какъв е животът на мястото, където едно от най-впечатляващите изобретения в историята на човека е извън закона? Ами доста добре се живее там, всъщност.
Малкият остров е дом на само около 500 души. През лятото този брой набъбва до 15 000 – през туристическия сезон. Единствените моторизирани коли са няколко линейки. Превозът на Макинак се ограничава до разходки, возене с файтони и велосипедизъм – приятно оттегляне от обществото, зависещо от колите.
„Въздухът е по-чист и нараняванията са по-малко”, пише Джеф Потър, който публикува статия за Макинак. „Жителите на острова са по-здрави. Има безценна елегантност във всичко това:всички се придвижват наоколо по един и същ начин. Хората спестяват огромно количество пари, които обикновено се прахосват чрез пътуването с автомобили.“
И все пак придвижването из острова е изключително лесно. Макинак е дом на единствената безавтомобилна магистрала –  M-185, която предлага лесен достъп до своите 8,3 мили брегова линия, необезпокоявана от паркоместа или бензиностанции.
Посетителите на острова описват преживяването като завръщане назад във времето в една отминала епоха на тих и спокоен живот.

greentech.bg